--Astillero Tango, July 20, 2007, London

Allard van der Hoek made a review in text (in dutch) and pictures of Astillero Tango in London. The group visits the Netherlands soon.

Orchestra: Astillero Tango
singer: Peyo, bandoneons: Patricio Bonfiglio + Mariano G. Calo
piano: Julián Peralta
violin: Martijn van der Linden
violonchello: Leonhard Bartussek,
double bass: Felix Arcángeli
astillerotango.com.ar

Dancers: Leandro Palou +Romina Godoy www.tangosoul.co.uk

London, July 20
Negracha Tango Club (4 Wild Court, Holborn, London)

Click for photocollage

London, July 20
Negracha Tango Club

Het leek even gedoe te worden aan de ingang: "..nee, je kon nog niet binnen..", "..het vertraagt allemaal.." enz, enz, maar even later ging de zaal toch open. Een prachtige ruimte in hartje London, ideaal voor een voldoende 'intiem' concert met toch ruim boven de 100 toeschouwers en ook een salon, die na het concert met dansoptredens zou plaatsvinden. De groep op het podium nog een beetje aan het schuiven en het doen, kabeltje insteken hier, microfoontje verbuigen daar.... Ongelofelijk, laatste-nippertje-gedrag bij je eerste concert überhaupt in Europa, .. wat zijn ze toch 'cool' die Argentijnen! Maar het tegendeel bleek waar, ruim op tijd tien uur voor het concert zouden ze vanuit Argentinië in London landen, 'zouden', want een indrukwekkende reeks tegenslagen was dan ook meteen de verklaring voor de anders gewende stilte op het podium voor het concert: ze waren pas een kwartiertje binnen. Het vliegtuig landde in Wales (security), de trein tussen Wales en London stond een aardig tijdje stil (overstroming) en in de metro van station London naar de Negracha Tango Club kwam er nog een bomalarm bovenop. Zo begint dus dan, na een vermoeiende vlucht, je eerste grote tour.... 'het werd toch een leuke avond'- dit wel als grootste tegenstelling met orkest Fernandez Fierro (zie mijn verslag van FF in Alkmaar, bij "2 read + 2 see"), want het genre Tangomuziek lijkt er erg op. Twee groepsleden van Astillero zijn dan ook van Fernandez Fierro afkomstig.

De jonge band bestaat uit een verhalend zingende "Peyo", begeleid door piano, 2 bandoneonisten en een drietal strijkinstrumenten van klein naar groot. Prachtig lopen de lijnen van deze 4 klanksoorten door elkaar heen, krachtig en impulsief en dan weer zacht wegebbend, plaats makend voor een ander; hele mooie tango-muziek zonder doorlopende beats, maar wel met veel ritme.

Op een klein, een beetje onbeholpen neergelaten projectieschermpje zien we scenes uit een boxwedstrijd, Charlie Chaplin in 'The Great Dictator' en andere beelden ter begeleiding van de muziek. Waarschijnlijk zullen deze beelden met de lyriek te maken hebben, maar het lijkt wel, dat geen groep tegenwoordig nog denkt zonder projectie tevoorschijn te willen komen. Als deze niet net zo goed in elkaar zitten als de muziek en samen hiermee meer overbrengen, mag de projector voor mij ook uit.

10 stukken vóór en 8 stukken ná de pauze zouden het worden, streng volgens het uitgedeelde lijstje, daarna ook noch eens 3 otras.

Vier maal kwam het bijna nog prominenter aangekondigde danspaar Leandro Palou & Romina Godoy op om bij de muziek van Astillero een dansvoorstelling te geven. Met passie in het zwart, klassiek in het wit, sexy-glimmend of wild in militairy-look waren de 4 thema's met de erbijhorende stofjes. Mooi om te zien, heel acrobatisch en ingestudeerd; hier is lang aan gesleuteld en het kwam erg spectaculair over. Voor de liefhebbers van de subtiele sensuele kant van de tango zeker te veel show, maar wel knap om tijdens de meest gecompliceerd gesprongen figuurtjes altijd wel nog hyper-gepassioneerd te kunnen kijken.

Na het concert nog de salon en rara, wie stonden daar nog eens een uurtje extra live-muziek te spelen? Jongens, jullie hebben je echt stukgespeeld, die avond!

Allard van der Hoek
Tekst en fotos.

Click for photocollage

Visit the orchestras website for samples of its music.
astillerotango.com.ar