DeDansvloer
door Marion Reinders

In oktober 2004 was er opeens ergens in Utrecht Een Potje. Met Subsidie voor Dans. En als het niet voor 31 december 2004 op was dan verdween het weer in de Algemene Middelen.

 

Een grote organisatie voor Amateurkunst kreeg daar lucht van - en had een pand op het oog dat zeer geschikt was om een danswerkplaats in te vestigen. Contacten bestonden al met diverse danspartners die op zoek waren naar een plek. En zo ging opeens in vliegende vaart een nieuwe danswerkplaats in Utrecht van start. In een voormalig buurthuis in een van de ruigere buurten van Utrecht. Met hekken en van die nare metalen puntdingen op het dak. De Dansbunker wilde ik 't graag noemen - helaas afgestemd. DeDansvloer werd 't. En zo heten we dus nu...

 

Drie zwevende hardhouten vloeren werden gelegd. En spiegels geplaatst. En mobile klassieke barres besteld. De voormalige jeugdsoos, compleet met disco meubel en hufterproof bar, werd ingekort, en kleedkamers werden aangelegd. Met douches en een prachtige grote meerpersoons wastafel. Er werd een plan voor de inrichting van de foyer bedacht. Er werd geboord, getimmerd, gezaagd, geschilderd, gedaan. Er werd gebedeld en zomaar opeens kregen we een aanloopsubsidie van Culturele Zaken van de gemeente. Wij, als cultureel ondernemers, hadden immers al lang bewezen dat we ook zonder kunnen bestaan, en een project-aanloop-subsidie kon wel, da's wat anders dan een structurele subsidie. In een typisch grauw grijs betonnen jaren 80 pand, compleet met verlaagd plafond en van die fraaie stro-tegels op het plafond, dansen we de sterren van de hemel. We verhuren de studio's als we er zelf geen gebruik van maken.  

 

Drie zijn er nu in bedrijf, voor de vierde (vloer en spiegels) zoeken we Een Potje. Vier 'danspartners', ik heb nog nooit zo'n ingewikkelde tango gemaakt. Met spagaten en grote passen gauw thuis en zeveren over niks en partners die op het laatste moment toch afhaken. Met ieders eigenheid. Vier danspartners van volstrekt verschillende origine en komaf. Een stichting in oprichting die dans maakt met gehandicapten, een dansstudio met modern jazz, pilates, bodywork en klassieke danstechniek, een organisatie voor amateurkunstenaars en dansers, en wij, Tango El Gancho. En niet te vergeten onze energieën, onze persoonlijkheden, onze netwerken en onze idealen. Dat botst soms maar vooral het speelt en inspireert en bruist.    

Oh, 't is verschrikkelijk - als het dak weeeeer lekt, als het wc papier weer op is, als de rotjochies uit de buurt de brandslang aanzetten, als de zeilen met de naam in de fik worden gestoken. Als de huurders die we hebben lopen te zeiken, als er weer nergens geld voor is, noem 't maar en we komen 't tegen. Maar t is ook geweldig! Tangoles geven als er musical repetities zijn, milonga dansen als er country line dance en dansimprovisatie is, tangowals en hip hop. We geven een cursus tango-pilates, kortom we zijn al helemaal aan het kruisbestuiven. 

De eerste beschadigingen zijn er, van tapdans en een schuivend drumstel. De drie vloeren die er nu liggen zijn inmiddels ingedanst. De vloeren moeten alweer in de olie terwijl de plinten nog niet eens definitief vast liggen. En wat er allemaal nog moet... stuccen, een vloer in de foyer, schilderen, een bar, een congierge, een beheersstruktuur. Noem 't maar op en het moet nog. En wat er allemaal al kan en zou kunnen. Dat is natuurlijk waar we zo blij van worden, dat is waarom we toch maar weer 's avonds door de regen even op en neer fietsen om een pak koffie te brengen.

 

Op 28 oktober gaan we officieel open, na een vliegende start tijdens het Utrecht Uitfeest, met een braderie van de buurt voor de deur. Receptie met champagne en een grote spaarpot voor een fatsoenlijke geluidsinstallatie in studio 3.

Marjon Reinders
Tango El Gancho
www.elgancho.nl

Back to openings page of the Tango Agenda

 

  

  

.