Orquesta Típica Fernandez Fierro
in Alkmaar, festival 'Tango a la Carte', June 16, 2007

Fotograaf Allard van der Hoek vond het, zo te lezen, maar een matte bedoening, in Alkmaar, maar dat lag volgens hem niet aan het orkest.

Rebellen en balboekjes

Ook na een derde keer zien blijkt aan de muziek van Orquesta Tipica Fernandez Fierro weinig veranderd, maar dat is in dit geval ook maar goed zo, want ze blijven geweldig.

De nagenoeg ook identiek gebleven setting van de groep is al heel indrukwekkend: Leadzanger "Chino" en pianist Santiago worden aan hun linker kant van nog 10 andere prachtig gegroepeerde Fierro's begeleid: 4 bandoneonisten zitten voor 4 staande violen, links en rechts ge-entoureerd door cello en contrabas. De formule loopt als een trein: frisse vrolijke jonge tango, nieuw, maar geen neo;

geen synthetisch groovende beats, maar krachtige rithmes door bandoneon- en vioolgeweld en daar bovenop nog een zanger met veel expressie die ook nog net zo goed zingt - je zou zeggen 'de avond kan niet stuk'.

Je ziet ze spelen, het zou allemaal zo prachtig kunnen zijn en ... het werd dan toch geen leuke avond ...

 

  

Toen de zaal open ging begon het meteen; bijna als vanzelf begonnen stoelen en tafeltjes zich aan het randje van de grote ruime zaal op salonstand te zetten; mooie jurken en pakjes en strikjes en wéér een mooie jurk begonnen de zaal te versieren en al gauw had jaren '20 tot '40 tangomuziek de gewenste animerende werking: hier zou naar hartelust worden gedanst.

- - - -

de band komt op, gaat zitten, wachten, ... wachten, wachten, onrust, ... begin ...,

3 mooie stukken. Contrabasspeler Yuri grijpt het woord, praat (in het spaans), ..., praat, onrust, praat, weer een mooi stuk.

- - - -

En er werd gedanst. Eigenlijk helemaal niet overmatig veel mensen wisten al gauw draaiend en passend de hele zaal te 'vullen'.

De hele zaal? Respectvol aan het randje stonden de niet-dansers te kijken. Twee -voor het zien van het complete groepsbeeld- noodzakelijke stappen iets meer naar het midden van de zaal toe, werden onvermoed een statement. Niet altijd even subtiele aanrakinkjes, ronde na ronde, en knappe er-aan-de-'foute'-kant-langs-en-er-dan-weer-vóór-pasjes werden gecreëerd.

  

Had Kraayenhof vanuit zijn ongunstig hoekje niet ook graag een mooie move willen doen... iets dichter bij de virtuose 4 bandoneonisten?

- - - -

het tweede setje OTFF zit er bijna op. Tijdens het laatste stuk van de to-do-lijst gaan 'de instrumenten een voor een kapot'. Een beetje rumoer, de band treed af, wachten, wachten, nee ze komen niet meer terug, een zelf iets verwonderde aankondiger gaat over naar het volgende agendapunt, ... weer een demonstratie van het danspaar van daarnet ...

- - - -

Met jassen aan lopen de Fierro's nog tijdens de demonstratie door de zaal het gebouw uit. ..wegwezen..

De voorlaatste pagina van het programmaboekje was getiteld

'Balboekje'
Uw danspartners tijdens Tango à la Carte:

OT Fernandez Fierro in combinatie met balboekjes, dit moet een grap zijn.

Allard van der Hoek
de fotograaf

Hieronder de fotos van Allard

 

Orquesta Típica Fernandez Fierro
videos at Youtube:

video

in the milonga 'la Trastienda', Buenos Aires(Oct 2005)
video

in Chile
video

video

Interview with musicians, in spanish
video

The images shown at this webpage are protected by international laws concerning copyrights.
Do not use any of these photographs without a written agreement from the photographer!


The images shown at this webpage are protected by international laws concerning copyrights.
Do not use any of these photographs without a written agreement from the photographer!

Voor fotos van Emil de Jong klik hier: http://medialuna.atspace.com/alacarte160607/