Return to Start page

Je ne suis pas la pour être aimé
Ik ben er niet om geliefd te worden.

Komedie/drama door Stéphane Brizé;
Acteurs: Patrick Chesnais, Anne Consigny, Georges Wilson.
Duur 1:33 uur
Franstalig
In Frankrijk in roulatie v.a. 12 oktober 2005.
Op Nederlandse Televisie op 13 oktober, Ned 2, 13:40 uur.

Movie trailer (Franstalig)
Trailer: Quicktime movie

Trailer in Windows Media Player

Een verslag van Ab Minks

Een vijftiger, deurwaarder bij Justitie, het hart en de glimlach vermoeid, zeult z'n jeugdwonden mee.
Een mislukt huwelijk en niet erg geliefd. Een kregelige, twistzieke vader die zijn levenseinde ziet naderen, en een zoon, koel en afgemeten. Gepantserd door een ondankbaar beroep, waarin hij geen enkele emotie of gevoelens toont, ook niet als hij mensen op straat moet zetten. De deurwaarder blijkt echter ook in zijn persoonlijke leven niet in staat om affectie te tonen en te communiceren.

Jean-Claude Delsart heeft al lang het idee opgegeven dat het leven nog iets moois voor hem in petto heeft. Voortijdig opgebrand heeft Delsart niets meer te zeggen, zelfs niet bij het in dienstnemen van zijn zoon. Als hij wordt gehinderd door een ongemak met het hart, raadt zijn huisarts hem serieus aan wat aan beweging te gaan doen. Juist dan ziet hij door het raam van zijn studeerkamer danslessen aan zijn oog voorbijgaan.

Hij stapt er op af om te zien of dat geen nieuwe dimensie kan geven aan zijn ingedutte, droevig leventje zonder toekomst en vindt er de liefde in de persoon van Françoise, een charmante, zachtaardige dertiger, die tangodanslessen is gaan volgen voor haar aanstaande huwelijksfeest.

De toeschouwer volgt de idylle in wording, die zich ingehouden voltrekt, met gevoelens van schaamte, kuisheid, met misverstanden en tegenstellingen. Dit alles binnen de bijzondere, sociale sfeer en ruimte van een tangoschool, op de tonen van Carlos di Sarli of Horacio Salgan* en de blikken van de mede-leerlingen.

Op een gevoelige manier heeft de regisseur dat alles in beeld gebracht, zonder zich te verliezen in melodrama waarbij het les-danspaar en de Argentijnse Tango als metafoor dienen. Met humor toont hij kwetsbare momenten binnen de relatie die ons als toeschouwers niet onberoerd laten.

Het is geen film over tango, maar over het gebrekkig vermogen om lief te hebben, genegenheid te tonen en te communiceren.

Er komt geen antwoord op de vraag of de liefde beklijft en dat is misschien maar goed ook. Een open einde met heerlijke tango-muziek, waardoor ik eigenlijk geen zin had om de zaal te verlaten, echter wel tot nadenken werd aangezet. Anders gezegd: duren de mooiste liefdes-geschiedenissen slechts de tijd van een tango?

Het krachtige spel zorgt voor een niet te missen, mooie kleine film. De regisseur ziet kans, zonder intriges of verrassende gebeurtenissen, de juiste toon te vinden en de toeschouwer te raken door vele gevoelige momenten. Het soms wat voorspelbare verloop, wordt volledig goedgemaakt en laat het hart overslaan in een draaikolk van aandoenlijk spel, dans, o.a. de virtuoze Geraldine Rojas & Javier Rodriguez, en muziek séquences, die nooit vervelen. Humor en  poëzie zorgen verder voor de vele mooie momenten.

De protagonisten werden gecoached door Claudia Rosenblatt**, een gewaardeerd Argentijnse tango-docente, met eigen tangoschool en - salon in Parijs. Haar inbreng is dan ook duidelijk te zien.

Claudia heeft 6 weken lang, dagelijks 2 uur nodig gehad om de hoofdrolspelers de tango bij te brengen op het niveau van de film. De regisseur wilde echter alleen niet de benen tonen omdat hij dat ten koste van de intimiteit zou vinden gaan.

Voor de liefhebber een film om van te houden. Ook niet tango-insiders onder het publiek bleken verrukt over de film. Hopelijk komt hij ook in Nederland in roulatie!

* de muziek van Carlos di Sarli of Horacio Salgan werd gearrangeerd door Eduardo Makaroff en Cristophe Müller van het Gotan-Project.

**Claudia Rosenblatt kwam voor het eerst naar Nederland met Gustavo Naveira op initiatief van Roland en Jessica.
Ab Minks de recensist, en Rob, uw editor, spraken met haar in Nijmegen (El Corte).

Return to Start page