Return to Start page 


Film 'La puta y la ballena'

van Luis Puenzo, Argentinië/Spanje 2004, 122 minuten, met: Aitana Sanchez-Gijón, Leonardo Sbaragalia, Miguel Ángel Solá, Mercé Llorens, Spaans gesproken, Nederlandse ondertiteling.

Hoofdpersoon Vera hoopt het verhaal te kunnen achterhalen dat te maken heeft met een liefdesbrief, oude fotos, een walvis, een bordeel, een mysterieuze gloeilamp en de tango...

Ze krijgt van haar uitgever een oude koffer met foto's van een Argentijnse fotograaf, die vocht en stierf in de Spaanse burgeroorlog, èn foto's van een onbekende vrouw. Hij vraagt haar de foto's van teksten te voorzien. Naast deze zoektocht speelt het verhaal van het omgaan met haar borstkanker. Haar zoektocht naar antwoorden brengt haar in het Argentijnse Patagonië.  Daar, ver weg van alles wat haar pijnigt, begint de ontdekking van haarzelf en van twee mysteries die haar inspireren haar volgende boek te schrijven.

Ze ontrafelt het mysterie van een walvis die twee keer strandde en dat van een revuemeisje die zich prostitueert in Patagonië. Helemaal alleen, aan het einde van de wereld, wordt ze verliefd op een onbekende in hetzelfde bed van een bordeel waar de hoofdpersonen uit haar roman zworen nooit op elkaar verliefd te worden. Heden en verleden, fictie en werkelijkheid lopen op ingenieuze wijze door elkaar en komen zelfs samen. Maar wat is er echt gebeurd en wat is de fantasie van Vera? De prachtige beelden en de soundtrack ondersteunen dit bijzondere verhaal.

Luis Puenzo: "Als het verleden en het heden waarneembaar zijn en samenkomen, vloeien beide tijden voort in een tango, een liefdesdaad waarin de hoofdpersoon van de film danst met haar geheime tegenspeler, de Dood. Vervolgens bereikt elk verhaal een voorlopig einde. De film vertelt dat hetgene wat een keer gebeurt blijft gebeuren, oneindig herhaald, totdat iemand het oppakt uit de vergetelheid."

Voor meer informatie over de programmering kijk op www.hoogt.nl of www.cinemien.nl of neem contact op met: 't Hoogt, Hoogt 4
3512 GW Utrecht
tel: 030-2312216

Return to Start page