Return to Start page 


Film 'Si Sos Brujo: una historia de Tango'

gezien door Mirella Colauto

Zondagmiddag tijdens Tangofestival Eindhoven om 13.00 uur eerst de nieuwe Argentijnse film 'Si Sos Brujo: una historia de Tango' gezien. Jongeman Ignacio begint een zoektocht naar de oude meesters van de tango, om de geheimen van hun muziek en hun stijl voor de toekomstige generaties vast te leggen. Hij realiseert zich dat luisteren naar oude langspeelplaten niet genoeg is om de uiteenlopende stijlen onder de knie te krijgen, maar dat mondelinge overlevering noodzakelijk is. Hij vindt een aantal oude maestro's die hun kennis willen overdragen, en een groep getalenteerde studenten om daarmee uiteindelijk een orkest samen te stellen. Grote rol is weggelegd voor Emilio Balcarce, violist, bandoneonist en componist. Balcarce was eigenlijk al met pensioen maar leeft weer helemaal op als zijn kennis door de jongere generatie geslurpt wordt.
In de loop van de documentaire wordt Balcarce almeer doof, zodat zijn rol toch nog uitgespeeld raakt. Overige maestro's in beeld zijn o.a. Pepe Libertella, Raúl Garello, Néstor Marconi en Ernesto Franco. Libertella als een blok beton, de anderen broos.

Het is ontzettend leuk te zien hoe gedreven iedereen is, de oude maestro's maar ook de jonge musici. Ze hebben allemaal het gevoel met iets bijzonders bezig te zijn. Een anekdote: Ignacio krijgt een onbekende partituur van Gobbi in handen die orkestlid DeMarco decennia lang bewaard heeft. Voor hij overlijdt geeft hij deze partituur in handen van een vrouw, 'voor als er weer orkesten komen'. De vrouw geeft het nu aan Ignacio die het met het nieuwe orkest zal gaan uitvoeren.

De documentaire beslaat ongeveer vijf jaar. De jonge musici leren de fijne kneepjes van het vak, bijvoorbeeld de techniek van de Yumba, en je ziet het orkest groeien. Ze hebben succes, worden voltallig uitgenodigd in Parijs en de documentaire eindigt als ze met de oude maestro's in theater Colón spelen.

Erg goede documentaire, zat ook goed in elkaar. Afentoe een traantje weggepinkt, terwijl er niets te huilen viel. Maar in anderhalf uur zoveel blije mensen zien, is wat ingrijpend.

Mirella Colauto

Film: 'Si Sos Brujo: una historia de Tango' (Arg.) (2005)
Director: Caroline Neal. 79 min.

Return to Start page