_Lunfardo kwartet

Back

Met de 'Argentijnse tango' als uitgangspunt, gaat het Lunfardo*kwartet steeds op zoek naar een eigen geluid. De opzwepende ritmes en meeslepende melodieën, die typerend zijn voor de tango, blijven in tact. Maar de groep zet oude en nieuwe tango's naar zijn eigen hand.

www.lunfardo.be

*'Lunfardo' is de naam van de taal die men spreekt in Buenos Aires, het thuisland van de Argentijnse tango.

 

Lunfardo speelt 7 oktober in Rotterdam

October 7, Rotterdam, in het World Music and Dance Centre (WMDC). Pieter de Hoochweg 125
- Concert 20:30, 10 euro, 15 euro tickets: ole@ducos.com. www.wmdc.nl
- Tangocafe (you dance) until 23:00 in coop with Cuartito Azul . www.cuartitoazul.nl

Op de Dias Latinas (2005) in Amersfoort stond dit kwartet, vanaf een podium boven een kanaal, hun eigenzinnige tango-interpretaties naar het publiek te blazen. Waar veel andere orkesten zich uitputten in het nabootsen van orkesten uit de gouden tijd van de Tango, zoekt, en vindt Lunfardo juist zijn eigen geluid. Opvallend is natuurlijk dat de bandoneón plaats maakte voor klarinet en saxofoon, maar ook opvallend zijn de Jazzy improvisaties, het krassen en 'hakken', het aanbrengen van een variatie aan geluid dat ik vaak mis bij tangoconcerten waarvan de arrangementen al te bekend in de oren klinken. Lunfardo had voor mij weer eens aangename verrassingen in petto. Lunfardo speelt speels! Weg met het conservatieve denken over tangomuziek, als ware het van een bepaalde tijd, waarin het moet blijven hangen: verken de wereld, behoudt het goede, en ga dóór waar anderen in hun leven simpelweg geen tijd meer hadden! Lunfardo gaat dat avontuur aan.

Fragment.mp3
Beluister dit fragment, geknipt uit het door Lunfardo gearrangeerde en gespeelde 'Milonga de mis amores' ter illustratie van het bovenstaande.

Rob Nuijten, redactie on-line Tango Agenda 

Ananta Roosens

'Lunfardo' werd drie jaar geleden opgericht door Ananta Roosens. Ze studeerde aan het Rotterdamse Conservatorium in de studierichting 'Argentijnse tango', en volgde daar les bij o.a. Gustavo Beytelmann, Victor Hugo Villena, Leo Vervelde e.a. Verder speelt ze in het tango strijkkwartet 'Pavadita', en diverse andere projecten...

Foto Hans de Greve, Rotterdam

Joachim Badenhorst

In plaats van de bandoneón koos Lunfardo voor (bas)klarinet en saxofoon om nóg meer de uitdaging aan te gaan iets nieuws te creëeren, en die uitdaging zag Joachim Badenhorst, jazzmuzikant, volledig zitten...

Foto Hans de Greve, Rotterdam

Joris Vanvinckenroye

In muzikaal België & Taiwan staat Joris bekend als één van de drie zusjes(!) van 'Troisseour' en, in tegenstelling tot de meeste bassisten, staat hij nooit op de achtergrond...

Foto Hans de Greve, Rotterdam

Young Mi Choi

Young Mi Choi, uit Korea, vervangt pianist Christian Claessens , hoewel de titels van de tango's nog steeds 'Chinees' voor haar zijn.

 

Christian Claessens

De Lunfardo 'huispianist' Christian Claessens zit voor anderhalf jaar als ontdekkingsreiziger op Vanuatu, schelpjes rapen en schildpadden vangen.