Benefiet 'Elefante Blanco'
Luna de Tango i.s.m. Wilde Ganzen,
projectnaam 'Ciudad Occulta'

Bezoek aan het project in Buenos Aires
Foto's en verslag: Will de Hek en Henny van den Berg

Pagina 1

Gebouw Elefante Blanco en omgeving

pagina 2
cooperatie
besteding gelden
apparatuur

Nadat zij de documentaire 'El Elefante Blanco' van Alexandra Indaco over een sloppenwijk in Buenos Aires had gezien besloot 'Luna de Tango' een benefiet te organiseren tot steun van de door ondernemende vrouwen opgezette gaarkeuken en bakkerij.

Waar draaide het om?
In Buenos Aires is een sloppenwijk ontstaan rondom een groot gebouw dat ooit eens het grootste psychiatrische hospitaal van Zuid Amerika zou worden. Het is nooit zover gekomen. Het is nu een soort ruïne waarvan de oorsprong voor de 2e wereldoorlog ligt. Diverse keren ontstond een sloppenwijk in en rond het gebouw. Die kreeg de nare bijnaam El Ciudad Occulta (de duistere stad). Keer op keer werden de beloften die de overheid aan de bewoners deed om te zorgen voor goede huisvesting niet nagekomen. De documentaire volgt drie vrouwen die proberen ervan te maken wat ervan te maken valt. Oma, moeder en dochter. De moeder heeft de trekkende rol in het geheel. Zij heeft een gaarkeuken opgestart waar de kinderen te eten kunnen krijgen. Zij bakte zelf het brood. Als oven werd een oud olievat gebruikt.


Wonen in het nooit afgebouwde ziekenhuis,
dat de bijnaam 'El Elefante Blanco' kreeg.

Soms werden er wat van de zelfgebakken broodjes verkocht aan mensen in de omgeving. In het bakken en verkopen van brood zagen zij wel een toekomst, zowel voor hen zelf als voor een aantal mede "getto" bewoners. Het ontbrak echter aan eigen kapitaal. En op hulp van de overheid rekenden ze niet meer. Luna de Tango was uitgenodigd voor de Nederlandse premiére van de documentaire, en bedacht spontaan dat er wel een benefiet kon worden georganiseerd om het initiatief van deze mensen te ondersteunen.

Voor begeleiding van het project, ter plaatse in Buenos Aires, werd kontakt gezocht met The Working World. (http://www.theworkingworld.org) Luna de Tango verzocht de Wilde Ganzen eveneens een financiële bijdrage en ondersteuning van de actie. The Working World bezocht de mensen in de sloppenwijk diverse malen, en kwam met hen tot een plan voor de opstart van een echte bakkerij. Na goedkeuring van dit plan verleende Wilde Ganzen steun door het project op te nemen in hun publiciteit en een substantiële financiële bijdrage te beloven.

Het benefiet
Op het benefiet, 30 april 2006, in Amsterdam, werden er 's ochtends en 's middags belangeloos vele workshops gegeven door een groot aantal tangodansdocenten. 's-Avonds was er een Gran Salon de Tango waar, naast de reeds betrokken tangodocenten ook dansoptredens werd gegeven door Mariano Galeano en Paula Rubin uit Buenos Aires. Twee orkesten gaven eveneens belangeloos acte de présence, het kwartet Piazzo en Quinteto Tango Extremo. Samen met de bijdrage van De Wilde Ganzen kon er naar de Working World een bedrag worden overgemaakt van ruim 4500 euro.

Bekijk het programma van het benefiet, medewerkers en sponsors, op de Luna de Tango website:
http://www.torito.nl/luna/

Bekijk de fotos van het gebouw en de sloppenwijk hieronder, of ga gelijk door naar pagina 2.

 


Wonen in 'El Elefante Blanco.


Bibliotheek t.b.v. alfabetisering.
Een project van Steven en studenten vd universiteit.


Krotwoningen rond 'El Elefante Blanco'.


Krotwoningen rond 'El Elefante Blanco'.


Woning (1e etage) en nieuwbouw rond 'El Elefante Blanco'.

  


Wonen in 'El Elefante Blanco'.


Krotwoningen en nieuwbouw rond 'El Elefante Blanco'.


Krotwoning naast 'El Elefante Blanco'.

Krotwoningen, ijsjeswinkel, en nieuwbouw rond 'El Elefante Blanco'.

  

Naar pagina 2: besteding gelden, apparatuur, cooperatie