Benefiet 'Elefante Blanco'
Luna de Tango i.s.m. Wilde Ganzen,
projectnaam 'Ciudad Occulta'

Bezoek aan het project in Buenos Aires
Foto's Will de Hek en Henny van den Berg, behalve die, waar de naam Paula Surraco wordt vermeld

Pagina 2

Besteding gelden, apparatuur, de cooperatie

Pagina 1:
geschiedenis
gebouw Elefante Blanco
en omgeving

Ondertussen was de Coöperative "El Elefante Blanco" opgericht. The Working World hielp de mensen een businessplan te maken en ondernemer te worden. Van de opbrengst van het Benefiet zijn voorlopig de volgende zaken aangeschaft en geïnstalleerd: een brood oven (ook te gebruiken voor ander bakwerk), een deegkneedmachine, een rijskast, een apparaat om de broden in de juiste maten en gewichten te maken, een weegschaal en nog een mixer voor het wat kleinere spul. Voordat deze apparaten gekocht werden moesten gas en electriciteit naar de lokatie worden aan gelegd.


Foto © Paula Surraco

Een professionele bakker werd aangetrokken en hij begeleidt nu een kleine groep om hen het broodbakken en vooral het gebruik van de apparatuur te leren.


Foto © Paula Surraco

Bezoek aan het project in Buenos Aires
Afgelopen December hebben Will en Henny van Luna de Tango een bezoek gebracht aan het project. Onder begeleiding van Esteban, medewerker van the Working World, hebben ze kunnen zien hoever het staat in de bakkerij.
Graciëla, de trekkende, duwende en inspirerende kracht achter de coöperatieve, vertelde hen dat het allemaal niet zo snel gaat als ze zou willen maar uiteindelijk zijn ze nog nooit zover geweest met de realisatie van dit plan. Langzaam maar zeker groeit het aantal mensen wat zich inzet en ook krijgen ze langzaam maar zeker een vaste klantenkring. Zij kunnen nu onder goed concurrerende omstandigheden leveren. Uiteraard moesten ervan geproefd worden. En.. het brood smaakte heerlijk.

 

Het was ook goed om te zien dat de totale leefomstandigheden binnen het wijkje verbeterd worden. Niet lang geleden is er een stevige brand geweest waardoor een groot aantal gezinnen dakloos werd. De Gemeente Buenos Aires heeft het deze keer voortvarend aangepakt. Men is nu bezig met de bouw van een aantal woningen op de plaats waar de brand was en er bestaan ook plannen om dit bouwproject uit te breiden. El Elefante (het gebouw) is boven de eerste etage ontoegankelijk gemaakt waardoor er heel wat minder duistere zaakjes verricht worden.

Een grootgedeelte van de benedenetages is al redelijk opgeschoond en de mensen zijn, zoals we zagen, hard bezig om de rest ook van alle afval, puin en verdere rotzooi te verlossen.

Het project El Elefante Blanco zal zeker nog een tijd blijven lopen. Wekelijks, en soms vaker, is er overleg tussen de Working World en het team van de bakkerij. Soms wordt er wat bijgestuurd, soms word er wat opgepord. De mensen zijn al generaties lang zonder werk geweest. Working World helpt hen stap voor stap een beter en zelfstandig bestaan op te bouwen, met een toekomst voor hun kinderen. Het zal nog even duren voordat de bakkerij helemaal zelfstandig en op eigen inkomsten kan draaien, maar de plannen zijn wild. Graciëla heeft er goede verwachtingen van.


Henny, Graciëlla, Will, met ingelijste fotos van dansers, musici en medewerkers aan het benefiet


Graciëlla bekijkt de fotos van het benefiet.

Deze keer zijn beloften nagekomen en dat geeft ook in Buenos Aires de burger weer moed. De volgende stap is de aanschaf van een aantal fietsen om het brood bij de klanten te kunnen bezorgen. Er zijn nog wat overgebleven gelden in de pot van Working World. Deze zullen hiervoor gebruikt worden evenals de geweldige extra gift die later nog binnenkwam van het personeel van Café Averechts in Utrecht. Stichting Luna de Tango is van plan The Working World ook te helpen met de realisatie van andere projecten.

Namens Graciëla en het verdere bakteam is iedereen bijzonder bedankt die meegewerkt heeft om dit alles voor hen mogelijk te maken. Bij het zien van de foto van Alexandra, de maakster van de documentaire, waar mee voor Luna de Tango alles begon, schoten haar de tranen in de ogen.

Henny & Will,
namens Stichting Luna De Tango,
Rob, Yvonne, Henny en Will
http://www.torito.nl/luna/


Foto © Paula Surraco


Krotwoningen en nieuwbouw rond 'El Elefante Blanco'.

Naar pagina 1: Gebouw El Elefante Blanco en de omgeving

Bekijk nog eens het benefiet van vorig jaar op deze website: http://www.torito.nl/luna/